DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

Froala

Froala

A bölcsességfogak körüli fájdalom

2017. július 1., szombat 11:43

A leggyakoribb bölcsességfoggal kapcsolatos fájdalom a fog körüli lágyrész (íny, íny alatti szövetek, csonthártya) gyulladásával van összefüggésben. Először is tehát pontosítanom kell: ebben az írásban nem konkrétan a bölcsességfog, hanem a gyakrabban előforduló bölcsességfog körüli lágyrész fájdalmáról és annak otthoni kezeléséről, megelőzéséről szeretnék szót ejteni.

A fájdalom eredete tehát a bölcsességfogaknál leggyakrabban a körülöttük kialakuló gyulladásra vezethető vissza.

A fogak ilyen esetekben olyan körülmények mellett bújnak elő, hogy nagyon nehezen lehet hozzájuk férni fogkefével… Idővel egyre több lerakódás alakulhat ki a fogak és az íny között, aminek a következménye, hogy kórokozók (elsősorban baktériumok) elszaporodnak és egyre erősödő gyulladást okoznak.

Sajnos sokan ilyenkor próbálják kímélni az adott területet, nehogy még jobban megsérüljön. Ezzel pont az ellenkező hatást lehet elérni. 

Érdemes bátran körbetisztítani a fogat. Amennyiben szűkös a hely, akkor lehetőleg rövid sörtéjű, kis fejű fogkefével jobb próbálkozni; az érintett terület tisztításánál egy kicsit összébb kell zárni a szájat, úgy könnyebben hátrább nyomható a fogkefe.

Elsődleges tehát a mechanikai tisztítás, és ez után ejthetünk szót speciális fogkrémekről és öblögetőkről: hatékonyak ilyenkor az ínygyulladásra javasolt fogkrémek (pl. Lacalut Aktív, Meridol, Colgate Pro Gum Health, Curasept ADS 350, egyes Parodontax fogkrémek) illetve sokat segíthetnek még a megfelelő szájöblögetők (pl. Chlorhexamed, Paroex, Meridol, Colgate Pro Gum Health, Curasept 212). Lehet az öblögetőket ecsetelésre is használni (tiszta fültisztítót belemártva a megtisztított fogfelszín és az íny közé nyomkodva nagyon hatékony). Erősebb gyulladás esetén lehet nagyobb hatóanyag-koncentrációval rendelkező öblögető (pl. Corsodyl 0,2 %, Curasept 220). Sokat segítenek az íny regenerációjában egyes hialuronsav tartalmú szerek (pl. Gengigel zselé v. spray).  

A leírt fájdalom esetén tehát javasolt a naponta többször ismételt alapos tisztítás, öblögetés, ecsetelés. Rendszerint így 2-4 nap alatt enyhülnek a tünetek és az íny is megnyugszik, a fájdalom elmúlik. 

A gyógyulás után figyelni kell arra, hogy ez a folyamat ne tudjon újból kialakulni. Fogmosáskor erre a területre kiemelten kell figyelni, tisztítani. Főleg az esti fogmosáskor kell alaposabbnak lenni.

Ha a tünetek erősödnek, sűrűsödnek, akkor javasolt fogorvos felkeresése. Ilyen esetben nem kizárólag a foghúzás lehet az egyedüli megoldás: gyakran elegendő felszabadítani a fog körüli területet, ha az íny ráborul a fog egy részére és ez nehezíti meg az alapos tisztítást. Ez helyi érzéstelenítés mellett könnyen, fájdalom- és vérzésmentesen megoldható (elektro- vagy lézersebészeti készülékkel). Ezután az újra kialakult íny már könnyebben tisztul otthon.