DR.UTASSY VIKTOR

DIGITAL DENT

FOGORVOSI RENDELŐ

- emberség

- megelőzés

- fájdalomcsillapítás

- alaposság

- gondozás

Froala

Froala

A gyökértömés után elszíneződött fogak...

2017. március 25., szombat 18:30

A gyökértömések után különböző - most nem részletezendő okok miatt (melyeknek egy részéért sajnos a fogorvos is felelős lehet) a gyökérkezelt fog elszíneződhet. Ez gyakran feltűnően eltér a mellette lévő fogaktól, és jogos igény merül fel ennek az esztétikai problémának a helyrehozására.


Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a megoldás többféle lehet, de nem kizárólagosan a drasztikus, fog lecsiszolását igénylő korona vagy a kevésbé drasztikus, de kisebb-nagyobb mértékben/mélységben az érintett fog külső felszínét bántó technikus által készített ragasztott héj jelenti.


Ezeken kívül nagyon sok esetben (gyakorlati tapasztalatom szerint az esetek többségében) - főleg, ha a fog saját anyaga nagyobb mértékben megtartott, van lehetőség a fog belső fehérítésére

Ilyenkor a korábban a hátsó felszínen készített tömést kell csak eltávolítani, az alatta lévő gyökértömést kissé kitisztítani, és a belső üregbe ehhez a módszerhez használható fehérítő anyaggal több napig/hétig kezelni. Közben a fog nem látható hátsó része ideiglenes töméssel van lezárva. A kívánt eredmény (fehéredés) elérése után egyszerűen csak újra le kell zárni az üreget megfelelő (világos!) színű tömőanyaggal. 


Az így elért esztétikai eredmény rendszerint tartós (hosszú évekig változatlan).

Az érintett fogat a korábbi tömés elkészítéséhez képest tehát jelentősen nem kell jobban bántani, és talán nem utolsó szempont az sem, hogy jóval költséghatékonyabb megoldás ez, mint az egyéb alternatívák.

A beírás címe felett saját eset felvételei láthatók (“előtte - utána”).